Mac ALFA AWUS036NH / AWUS036NEH Mountain Lion Driver & Utility

Discussion in 'Software Downloads' started by Mr. Penguin, 4 Aug 2012.

  1. Mr. Penguin

    Mr. Penguin Administrator
    Staff Member Admin Moderator VIP

    Joined:
    18 May 2012
    Messages:
    3,087
    Likes Received:
    1,187
    Trophy Points:
    351
    Ok, so 10.8 Mac OS X is here but not so the driver and utilities from ALFA. This is beta so there will be some beta testing before ALFA can catch up.

    • Requires a clean install (delete your drivers and utility)
    • Not officially supported on 10.8
    • Submit bug reports and feedback here
    • Will pass it on to ALFA
    • Check console for detailed errors
    • Should work for all Ralink 3070 devices
    • Download other drivers here

    Download the Latest
    MediaTek Mac

    while I am at it:
    MediaTek Windows
    MediaTek Linux


     
    • Like Like x 2
  2. Mamedo

    Mamedo Active Member

    Joined:
    21 Aug 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    33
    Thx :)
     
    • Like Like x 1
  3. Glenn

    Glenn Member

    Joined:
    24 Aug 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    6
    When I attempt to run the ralink utility in mountain lion it just bounces in the task bar and never actually runs. End up having to kill it.

    Any ideas?

    Thanks,

    Glenn
     
  4. Mr. Penguin

    Mr. Penguin Administrator
    Staff Member Admin Moderator VIP

    Joined:
    18 May 2012
    Messages:
    3,087
    Likes Received:
    1,187
    Trophy Points:
    351
    Can you give us Console errors, a bouncing dock could mean anything.
    Bug Report Etiquette
     
  5. Glenn

    Glenn Member

    Joined:
    24 Aug 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    6
    There are no console errors. The program loads, bounces for a while and eventually stops. If I click it nothing happens and have to end up killing it. Not sure what its actual name is or I'd try to run it from the command line and see what shows up there. Will keep looking for errors.

    Thanks for reply,

    Glenn.
     
  6. Mr. Penguin

    Mr. Penguin Administrator
    Staff Member Admin Moderator VIP

    Joined:
    18 May 2012
    Messages:
    3,087
    Likes Received:
    1,187
    Trophy Points:
    351
    Just to confirm, did you have the old driver already installed and did you install the new over the old one? You may need to use AppZapper to delete all the files associated with your old install.

    Also, you could try loading the kernel in 32bit instead of 64bit.

    in Terminal (Persistent)
    Code:
    Select All
    sudo systemsetup -setkernelbootarchitecture i386
    or on Boot (On Demand)
    Hold the 3 and 2 keys during startup.

    Your Mac will revert to the default kernel the next time you reboot it.
     
  7. Glenn

    Glenn Member

    Joined:
    24 Aug 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    6
    So do I need to run 32bit mode to run the latest drivers? I thought they were modified to support mountain lion. If they have to be run as 32bit then I would guess that has been the problem all along.

    Thanks,

    Glenn
     
  8. Mr. Penguin

    Mr. Penguin Administrator
    Staff Member Admin Moderator VIP

    Joined:
    18 May 2012
    Messages:
    3,087
    Likes Received:
    1,187
    Trophy Points:
    351
    I am not sure and I thought they did. I am just trying to figure out what is going on blind. As far as I know, it is quite difficult to make 64-bit drivers and it is something that needs to be built basically from scratch.

    I used to have a NH but I gave it away so I can't test the new utility. If anyone has had success or issues we would love to hear it. It's a little funny with over 1,000 views only one other person is commenting.
     
  9. Glenn

    Glenn Member

    Joined:
    24 Aug 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    6
    Not a problem, I'll keep poking around and in the mean time will boot to 32 bit mode and see if that fixes it.

    Thanks for all the help,

    Glenn
     
    • Like Like x 1
  10. meknb

    meknb Mod
    Moderator Dev Team VIP

    Joined:
    2 Jun 2012
    Messages:
    702
    Likes Received:
    144
    Trophy Points:
    161
    I'm using these drivers in lion 64bit haven't got round to installing mountain lion yet but they are 64bit, only had the bouncing icon a couple of times just kill the wireless utility unplug then replug card. The only issue so far is it slows my shutdown some problem with diskarbitrationd
     
  11. Salahkun

    Salahkun Well-Known Member

    Joined:
    23 Sep 2012
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    65
    • Like Like x 1
  12. sardan91

    sardan91 Guest

    thank bro,,
     
  13. Mr. Penguin

    Mr. Penguin Administrator
    Staff Member Admin Moderator VIP

    Joined:
    18 May 2012
    Messages:
    3,087
    Likes Received:
    1,187
    Trophy Points:
    351
    Good news, there is a new non-beta version available from the Ralink site. Thank you Salahkun for pointing it to us.

    Driver Details
    RALINK Wireless Utility for MAC OS X
    USB: (RT2870 / RT2770 / RT3X7X / RT537X)
    Release Date: 1/10/2012
    Version: 4.2.6.0

    Hardware Requirements
    You must have an RALINK chipset in your USB device. Vendors such as ALFA that use Ralink chipsets are also compatible.

    Software Requirements
    RALINK Wireless Utilities can be installed on computers running MAC OS X.

    Mac OS X Compatibility
    10.3 (Panther) Not Tested
    10.4 (Tiger) Not Tested
    10.5 (Leopard) Not Tested
    10.6 (Snow Leopard) Test Passed
    10.7 (Lion) Test Passed
    10.8 (Mountain Lion) Test Passed

    File Name
    RTUSB D2870-4.2.6.0 UI-4.0.8.0_2012_09_28.dmg

    Contents
    802.1x Instructions on Mac OS X.pdf
    USBWireless-Install.pkg
    USBWireless-Uninstall.pkg

    Official Download: Ralink
    Mirrors: MirrorCreator
     

    Attached Files:

  14. Salahkun

    Salahkun Well-Known Member

    Joined:
    23 Sep 2012
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    65
    does the alfa awusnh36 work on ML ?
    i got a macbook pro 13" 2011 , im on ml should i get down to lion ?
    or whats better ?
     
  15. Mr. Penguin

    Mr. Penguin Administrator
    Staff Member Admin Moderator VIP

    Joined:
    18 May 2012
    Messages:
    3,087
    Likes Received:
    1,187
    Trophy Points:
    351
    Salahkun I can personally confirm that the AWUS036NH and other RT3070 devices work well with Mountain Lion 10.8, 10.8.1 and 10.8.2.

    I have a mid 2010 model MBP 13" and it works very well, so your system should work well as well. However, I do have 8GB of RAM and a hybrid SSD.

    It is up to personal preference. I always like to have the latest OS. Here is more about 10.8 to help you make up your mind:

    More Information
    http://www.apple.com/osx/whats-new/
     
  16. karni64

    karni64 Well-Known Member

    Joined:
    25 Aug 2012
    Messages:
    12
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    65
    So I Just got a macbook running MointainLion, and the driver above works. Thanks for that!
    But.. I have never had a problem with with the card being recognized in a virtual machine, but now that im in OSX its a different story...

    So backtrack 5 r3 recognizes the card and i can put it into monitor mode "Supposedly". But i dont think its ACTUALLY working because when i try to connect it to internet it doesn't find any networks.. Hmm

    Any Ideas?
     
  17. Mr. Penguin

    Mr. Penguin Administrator
    Staff Member Admin Moderator VIP

    Joined:
    18 May 2012
    Messages:
    3,087
    Likes Received:
    1,187
    Trophy Points:
    351
    karni64 slightly off-topic but I will respond. What virtualisation software are you using? When a card is in monitor mode:
    Code:
    Select All
    airmon-ng start wlan0
    You should get something like this:
    Code:
    Select All
    (monitor mode enabled on mon0)
    To check to see if your card is running in monitor mode run the following command:
    Code:
    Select All
    iwconfig
    You will not be able to connect to networks using WICD Network Manager. You will need to get your card out of monitor mode:
    Code:
    Select All
    airmon-ng stop mon0
     
  18. karni64

    karni64 Well-Known Member

    Joined:
    25 Aug 2012
    Messages:
    12
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    65
    Yes Its running in mon0 while in monitor mode. Ive killed off all the processes that could possibly be giving it problems however it still does not want to pick up any AP's when I run airodump (Ive also reinstalled BT5 in virtualbox [which i know works] and its the same thing) . I'm beginning to think that it may be the card itself =/ Ill check it on a windows box when i get access to one.

    BTW
    Sorry for the off topic bit.
     
  19. chazwitt

    chazwitt Member

    Joined:
    9 Oct 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    I installed the package that Mr. Penguin posted on friday and rebooted. I have a "Ralink" Icon in my statusbar at the top of the screen and when I click on it it has two options.. "Turn on internet sharing" and "Open Wireless Utility.."

    Click on either of them does nothing. I located the wirelessutility.app and clicked on it. It didn't do anything either. Tried launching as root. All that it did was open duplicate icons in the statusbar.

    I don't know what to do ...

    Im running OSX 10.8.2 on a mid 2010 pro
     
  20. Mr. Penguin

    Mr. Penguin Administrator
    Staff Member Admin Moderator VIP

    Joined:
    18 May 2012
    Messages:
    3,087
    Likes Received:
    1,187
    Trophy Points:
    351
    chazwitt, you need to plug the device in before you click on one of these. You also might have to add a network connection in the network pref pane.
     
Loading...
  • About Us

    We are a community mixed with professionals and beginners with an interest in wireless security, auditing and pentesting. Feel free to check out and upload resources.


    You can also find us on: Twitter and Facebook

  • Donate to Us

    Did you find our forums useful? Feel free to donate Bitcoin to us using the form below. Those who donate the equivlent of $10 USD or more will be upgraded to VIP membership. Don't have Bitcoin? Use your credit card to GO VIP here. Don't want to fork out some coin? There are other ways to GO VIP. Bitcoin: 1LMTGSoTyJWXuy2mQkHfgMzD7ez74x1Z8K